IK WIL MEER WETEN...

Wat is het precies?

Je probeert wat te bewegen, online contact te houden met vrienden, een dagschema te volgen, ... En toch blijft er iets knagen. Je bent onrustig. Je slaapt moeilijk. Het voelt alsof de coronacrisis jou als het ware overspoelt. (Of je bent bezorgd dat een gezinslid dit zo ervaart). Dat zijn allemaal heel normale reacties op een uitzonderlijke situatie. Met de interventie op deze site helpen we je om die gevoelens te doorbreken via technieken uit de traumatherapie. De interventie bestaat uit een video die je door een stappenplan en oefeningen gidst. Je kan het stappenplan alleen of samen met je huisgenoten doorlopen in ongeveer vijfenveertig minuten.

Wat mag je verwachten?

 • inleidende video (+/- 2 minuten)
 • vragenlijst die je mentale toestand checkt (max. 5 minuten)
 • voorbereiding stappenplan en ruimte (+/- 10 minuten)
 • video met interventie zelf (+/- 45 minuten)
 • opnieuw een vragenlijst (max. 5 minuten)
 • Waar komt het vandaan?

  Deze online interventie werd opgesteld door klinisch psychologe Elke Van Hoof (BE) en steunt op het internationaal erkend R-TEP protocol (Recent Traumatic Episode Protocol) en G-TEP protocol (Group Traumatic Episode Protocol). Dit protocol wordt gebruikt om acute stress in crisissituaties aan te pakken en de mentale veerkracht te vergroten. Elke Van Hoof inspireerde zich op het werk van Elan Shapiro (VS). Psychologen hebben het protocol in noodsituaties meermaals met succes ingezet.

  Wie is Elke Van Hoof?

  Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en een autoriteit op het gebied van stress, burn-out en trauma. Al meer dan 15 jaar begeleidt Elke mensen die lijden onder ziekmakende stress. Elke is ook CEO van Huis voor Veerkracht en oprichtster van Ally Institute, een non-profitorganisatie die onze huidige kijk op stress fundamenteel wil veranderen. Daarnaast is Elke Van Hoof professor gezondsheidspsychologie en eerstelijnspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Stuur Elke een mail.

  Meer over dit initiatief

  Het is normaal dat de coronacrisis een impact heeft op onze mentale toestand. Via deze online interventie proberen wij eerstelijnsondersteuning te bieden. Deze website kwam tot stand met de steun van Vivium en P&V. Zij maken deel uit van een Belgische coöperatieve verzekeringsgroep en dragen waarden als solidariteit, samenwerking en nabijheid hoog in het vaandel. Ze zijn sterk betrokken bij alle aspecten van het maatschappelijke leven en zetten vanuit hun missie al jaren in op preventie, waaronder ook jouw psychisch welzijn. Daarom steunen ze dit platform, het kan jou en je dierbaren helpen om beter om te gaan met stress in moeilijke tijden en rust en evenwicht te vinden.

  Waarom we dit doen

  Corona maakt ons onrustig. Logisch, want we zitten op elkaars lip, ervaren onzekerheid en voelen ons machteloos. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven functioneren, bieden wij eerstelijnsondersteuning in de vorm van een interventie.

  Als een tsunami heeft Covid-19 ons overspoeld. Wanneer zo’n onverwachte, ernstige en onvoorspelbare situatie ons treft, komen we in een toestand van verhoogde waakzaamheid. Die alertheid heeft een functie, want ze zorgt ervoor dat we onszelf in veiligheid brengen.

  Alleen, als deze toegenomen waakzaamheid lang aanhoudt en wordt gevoed met onverwachte aspecten, kan dat hevige emotionele reacties veroorzaken. Reacties die ons dagelijkse leven kunnen verstoren. Tijdens de dreiging, maar ook nadat die is verdwenen.

  Gelukkig kunnen we daar nu al naar handelen. Door actie te ondernemen kunnen we vandaag blijven functioneren, maar ook over een maand. Om iedereen door deze woelige wateren te leiden, hebben we dan ook deze online interventie ontwikkeld.

  De interventie is opgebouwd aan de hand van een wetenschappelijk onderbouwde en bewezen effectieve aanpak voor de verwerking van trauma’s. Door middel van oogbewegingen wordt geprobeerd om emotionele reacties af te zwakken, zodat het lichaam zich kan aanpassen aan de nieuwe realiteit. Elke Van Hoof, initiatiefneemster van deze website, is zelf trauma-expert.

  Heb je een vraag? Stuur Elke een e-mail.